Asigurari RCA

Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru Raspundere Civila Auto (RCA) se încheie în conformitate cu prevederile Legii 132/2017 si a normei 20/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, cu modificarile si completarile ulterioare, pe o perioada de la 1 la 12 luni.

Riscuri acoperite de polita RCA

  • vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
  • pagube materiale;
  • pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
  • cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana pagubita.

Procedura în caz de dauna pe polita RCA

Daca accidentul s-a soldat cu lezarea integritatii corporale a uneia sau a mai multor persoane sau daca unul dintre vehicule transporta substante periculoase sunteti obligat sa apelati numarul unic de urgenta 112. In aceasta situatie, este interzisa deplasarea de la locul accidentului sau modificarea urmelor accidentului pana la aparitia echipajului de politie. Acesta va stabili vinovatia partilor, va completa procesul verbal de constatare al evenimentului si va elibera avizul de reparatie necesar intrarii în service al autoturismului avariat.

In cazul unui accident usor, soldat doar cu pagube materiale pe teritoriul Romaniei se poate folosi o alta forma de constatare a evenimentului spre obtinerea despagubirilor prin polita de Raspundere Civila Auto.

Procedura de utilizare a formularului de "constatare amiabila" prevede acordul comun de vointa dintre conducatorii auto. Acest document impune spre completarea sa o atentie deosebita asupra împrejurarilor în care accidentul s-a produs. Practic, prin aceasta procedura se evita birocratia si deplasarea echipajului de politie pentru a constata fapta comisa.

In cazul în care cele doua parti nu se pun de acord pentru a stabili vinovatia, se va merge la Sectia de Politie în raza careia evenimentul a avut loc, în termen de 48 de ore. In aceasta situatie, agentul de politie va stabili culpabilitatea, va completa procesul verbal si va elibera documentul de autorizare al reparatiilor.

Daca ati fost pagubit de o masina înmatriculata în alta tara este necesar sa va adresati Biroului Asiguratorilor Auto din Romania.